De kwaliteit van het beeldmateriaal

Voor drukwerk worden andere eisen gesteld aan de zwaarte van een foto dan aan een afbeelding op je beeldscherm. Het vervelende hierbij is dat een foto op je scherm er heel mooi uit kan zien, zelfs als je hem vergroot, maar dat dat geen enkele garantie geeft dat de foto voor drukwerk geschikt is.
Om het niet al te ingewikkeld te maken: een foto op je beeldscherm is meestal 72 dpi (dots per inch), terwijl voor goed drukwerk 300 dpi wordt gehanteerd. Op deze resolutie worden de beelden scherp gedrukt of geprint en worden details, teksten en kleurverloop of schaduweffecten en transparantie getrouw weergegeven. Een foto die je hebt gedownload van je computer op 72 dpi wordt bij omzetting naar 300dpi meer dan 4x zo klein.

1. Zelfgemaakte foto’s
Voor aanwijzingen voor het maken van foto’s van goede kwaliteit, zie fotograferen van objecten

2. Beeldmateriaal van derden
Let op: de redactie plaatst uitsluitend beeldmateriaal van derden dat vrij van auteursrecht is of waarvoor zij schriftelijke toestemming heeft om het te plaatsen (zie rechtenvrij beeldmateriaal).

2.1. Een afbeelding of een foto scannen
Als je een foto van bijvoorbeeld 10 x 15 cm scant met 300dpi, dan is deze voor drukwerk in principe ook als 10 x 15 cm af te drukken. Echter de foto moet vaak worden afgesneden of er moeten krassen of vlekken worden weggewerkt; daarom is het aan te raden de scanner op 600dpi te zetten.
Het scannen van negatieven of dia’s kan alleen met fotoscanners en moet minstens met 2400 dpi
Van goede analoge afdrukken valt meestal nog een bruikbaar digitaal bestand te maken als er gescand wordt op minstens 600 dpi.

  • Omkader de afbeelding na het maken van de voorbeeldscan, zodat alleen de afbeelding wordt gescand.
  • Leg de foto direct in de juiste positie in de scanner, zodat er zo min mogelijk digitaal gedraaid hoeft te worden in een fotobewerkingsprogramma.
  • Gebruik, indien aanwezig op de scanner, de functie ontrasteren. Dit is nodig bij foto’s uit kranten, tijdschriften en boeken.
  • Gebruik, indien aanwezig op de scanner, de functie verscherpen afbeelding.
  • Sla de afbeelding op als JPG/JPEG
  • Noteer de bron waaruit het gescand is.

2.2 beeldmateriaal van internet

  • Een foto moet na omzetting naar 300 dpi minstens de breedte hebben van een kolom in het blad (ongeveer 7 cm breed). Dit komt meestal overeen met 1 MB. Foto’s die paginagroot gebruikt worden (18 x 26 cm) zullen ongeveer 2000 x 3000 pixels groot moeten zijn en ongeveer 5 MB omvang moeten hebben.
  • Noteer van welke website of internetpagina de afbeelding afkomstig is, zodat je die later bij de foto als bron kan vermelden.

Weergaven: 64