Publicaties door leden

April 2024 !!!!!We rangschikken de boeken van auteurs bij elkaar. Laatst toegevoegde publicatie (april 2024): Henk Horsten:
TRIBAL METAL IN AFRICA – MUSICAL INSTRUMENTS FROM SUB SAHARAN AFRICA
Henk Horsten:
TRIBAL METAL IN AFRICA – MUSICAL INSTRUMENTS FROM SUB SAHARAN AFRICA
HAH COLLECTIE CATALOGUE PART III
TRIBAL METAL IN AFRICA – MUSICAL INSTRUMENTS FROM SUB SAHARAN AFRICA
Tekst:           Henk A. Horsten
Fotografie:    Marja Voskuilen-Groen
 
In dit deel van de in productie zijnde collectiecatalogusreeks worden bijna honderd traditionele metalen muziekinstrumenten zoals bellen, gongs en rammelaars, afkomstig uit West- en Centraal-Afrika, gepresenteerd en beschreven. Deze muziekinstrumenten, allemaal van Afrikaanse oorsprong, behoren tot de zogenaamde ‘zelf klinkende’ instrumenten (idiofonen) waarbij het geluid wordt opgewekt door op de instrumenten te slaan, ermee te rammelen of te schudden. De grote diversiteit aan Afrikaanse idiofonen weerspiegelt ook de rijke culturele tradities en het muzikale erfgoed van het continent. Naast traditionele muziekinstrumenten zijn het ook rituele voorwerpen die door verschillende culturen op het Afrikaanse continent werden en worden gebruikt. Handgemaakt door lokale smeden en variërend in grootte en vorm, produceert elk type instrument een geheel eigen uniek geluid.
 
Engelstalig – Beperkte oplage rijk geïllustreerd, Formaat 21×21 cm – 82 spiraal gebonden pagina’s
prijs € 22,- exclusief verzendkosten – boek verkrijgbaar vanaf 14 april 2024
Besteladres HAHcollectie@gmail.com
Henk Horsten:
TRIBAAL METAAL IN AFRIKA – EEN RIJKDOM AAN VORMEN
HAH COLLECTIE DEEL CENTRAAL, OOSTELIJK EN ZUIDELIJK AFRIKA
Henk Horsten
 
De ruim 300 in dit boek afgebeelde objecten komen, naast een beperkt aantal uit het oosten en het zuiden, voor het overgrote deel uit Centraal-Afrika. Een groot aantal van deze objecten heeft in het verleden een rol gespeeld als ruil-  betaal- of waardeopslagmiddel.
 
Nederlandstalig
Beperkte oplage rijk geïllustreerd
Formaat 21×21 cm
174  spiraal gebonden pagina’s
€ 32,- exclusief verzendkosten
boek verkrijgbaar eind mei 2023
Besteladres HAHcollectie@gmail.com
Peter Westerdijk:
Congo, A retrospect 1960-2020

In dit boek zijn 400 Congo sculpturen geselecteerd uit een collectie van meerdere duizenden objecten verzameld door de familie Westerdijk tussen 1960 & 2020. De sculpturen zijn in hout of ivoor.

Het plan is om in de nabije toekomst een tweede boek uit te brengen van Westkust objecten.

Het boek is te verkrijgen door middel van een mail aan de auteur. Voor leden van de TKC is de prijs € 60,- inclusief verzending binnen Nederland. Stuur een mail met uw adresgegevens naar familycollectionwesterdijk@gmail.com.
Peter Westerdijk:
The African Throwing Knife
.

Het Afrikaanse Werpmes : een Stijlanalyse in het Engels (met een samenvatting in het Nederlands.) Door Peter Westerdijk. Deze editie had een oplage van 500 stuks. Het is op verschillende antiquarische boeken websites tegen stevige prijzen te koop. Maar let op!! De prijs verschilt en ook de cover verschilt. Zie ook de bestelinformatie onderaan deze tekst.

Sommige webshops genereren met een algoritme een coverfoto (waar ook onder staat dat het niet de echte cover is.) die ziet er zo uit:

Maar u krijgt het boek geleverd zoals hier links afgebeeld.

Het is een van die typische standaardwerken die op zich al een collectors item zijn, zoals bij veel van de publicaties van onze leden op deze pagina.

Het boek telt 434 pagina’s en is te verkrijgen via verschillende antiquarische boeken websites. Bij de auteur zijn er nog circa 20 exemplaren in nieuwstaat verkrijgbaar. Prijs € 60,- exclusief verzendkosten. Stuur een mail met uw adresgegevens naar familycollectionwesterdijk@gmail.com.
Philip Van Kerrebroeck
BEDEKT: een antropologische geschiedenis van de cache-sexe
Dit boek van Philip Van der Kerrebroeck tracht de vraag te
beantwoorden waarom mensen door de geschiedenis
heen hun geslachtsdelen hebben bedekt en waarom ze
een of andere vorm van bedekking (cache-sexe) dragen.
Is een cache-sexe slechts een bescherming of is het
tevens een manier om de aandacht te trekken? Wordt
zo’n bedekking wellicht ook gedragen als een subtiel
verleidingsmiddel? Waarom is het dragen van een
cache-sexe in de ene samenleving een uitdrukking van
schaamte en in een andere context niet?

Het boek is te verkrijgen via de reguliere boekhandel en via Bol.com prijs: € 34,90
Alka Pande; Amrita Narayanan; Philip Van Kerrebroeck

Fallische symboliek is een van de oudste en meest voorkomende motieven in religie, cultuur en kunst: de vroegst bekende voorstellingen gaan terug tot de prehistorie. Begonnen als een symbool van vruchtbaarheid, heeft de fallus talloze interpretaties ondergaan in de manier waarop het wordt waargenomen, en de symbolische betekenis ervan varieert ook tussen culturen. In het westen wordt de erotische symboliek van de fallus vaak benadrukt, terwijl in India de meest voorkomende representatie van de fallus religieus is, in de vorm van de lingam, geassocieerd met Shiva. Pha(bu)llus maakt gebruik van het ingewikkelde netwerk van ideeën en overtuigingen over de fallus om een fascinerende kijk te geven op het meest geobsedeerde lichaamsdeel in de menselijke geschiedenis.

Het boek telt 287 pagina’s en is in het Engels geschreven. Het is als hardcover verkrijgbaar, maar ook als Epub bij o.a. Bol.com, Amazon en Libris.
Ron van Doorn
Akua’ba Akan
Wednesday Child

Het tweede boek over akua’mma is verkrijgbaar.
Dit deel is voornamelijk gewijd aan de Fante en de Abron Wednesday’s Children. Op mijn website kun je een klein voorproefje krijgen. Mensen zeggen dat dit deel nog mooier is dan het eerste: Christine (mijn vrouw die de foto’s en een deel van de lay-out heeft gemaakt), Ger Schoolenaar (de ontwerper) en Jonathan Fogel (de hoofdredacteur van Tribal Art magazine) deden dat een geweldige klus. Omdat er wat meer tijd was, krijgen museumstukken een groter podium.

Het boek kost € 80,- en verzending binnen Nederland € 10,- (maar dat geld ook voor twee boeken. Dus als je kunt combineren met een vriend is dat wat goedkoper). Verzending binnen Europa € 25,-
U kunt het bestellen via www.akuaba-ron.com
Ron van Doorn
Akua’ba Asante
Wednesday Child

Het boek is in het Engels geschreven en in alle opzichten een visueel en kennisrijk standaard werk over deze bijzondere vorm van tribale kunst.

Het boek telt 300 pagina’s en bevat 170 voorbeelden uit de eigen collectie van Ron van doorn en 90 uit musea over de hele wereld. Het boek kost € 70,- en verzending binnen Nederland € 10,- (maar dat geld ook voor twee boeken. Dus als je kunt combineren met een vriend is dat wat goedkoper). Verzending binnen Europa € 25,-
U kunt het bestellen via www.akuaba-ron.com
Hans van der Storm
Akan pseudo weights
Engelstalig boekje met veel voorbeelden van voornamelijk Europese objecten die gebruikt zijn om stofgoud te wegen, maar eerder vaak een totaal andere functie hadden.
24 pag. Boekje € 7,50 + porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
Hans van der Storm
Akan direct cast goldweigths
Engelstalig beschrijving met veel foto’s van natuurlijke messing afgietsels van planten, dieren en insecten. Deze werden als goud gewicht gebruikt.
16 pag. Boekje € 6,50+ porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
Hans van der Storm
Scratched Akan weights

Engelstalig boekje met een verklaring waarom sommige oudere Akan goud gewichten snijsporen op de vlakke onderkant hebben. 24 pag. 
Boekje € 7,50 + porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
Hans van der Storm
Second life beads 
Engelstalig boekje beschrijft de inventieve methoden van recycling van kapotte kralen, voornamelijk bij Akan volken in Ghana.
28 pag. Boekje € 8 + porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
 
Hans van der Storm
Huis te Ankeveen 


Nederlandstalig boekje over een grote vondst van halve kralen in een weiland te Ankeveen en het gebruik van deze kralen in 18e eeuwse tuinarchitectuur.
20 pag.Boekje € 7 + porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
Hans van der Storm
Noord Hollandse kralentuinenNederlandstalig boekje met een inventarisatie van nog bestaande en gereconstrueerde kralentuintjes zoals deze in Noord Holland in de 18e en 19e eeuw voor kwamen.
20 pag. Boekje € 7 + porto in Nederland €2,88. België en Duitsland €4,65. Een PDF kost € 4,-De boekjes en de PDF’s zijn per email te bestellen via hastorm@icloud.com
Eerhart, Frank:
The power of iron in Africa
Het boek is bij Ideabooks te bestellen of bij Zwartenkot ( € 35) of     rechtstreeks info@frankeerhart.nl Ledenprijs € 30, inclusief verzendkosten
Eerhart, Frank: “Postures and Gestures of African Iron Figurines”
Postures and Gestures of Africa Iron Figurinus, Het boek is bij Ideabooks te bestellen of bij
Zwartenkot ( € 36) of rechtstreeks, info@frankeerhart.nl Ledenprijs € 30, inclusief verzendkosten, u ontvangt een factuur, bij bestelling verzend adres vermelden svp.
Leverbaar van oktober 2019
Wentholt, Arnold: Glittering as Gold. 
“The Harry and  Miep Schillings Collection of West en Central African”
Bronze  Adornments”.
 Leiden 2017, €50,-
Van Zonneveld, Albert:
Traditionele wapens van Nias. Het eiland van krijgers.
Prijs € 65,-
Aantal pagina’s 230
Aantal afbeeldingen 490
www.sunfieldpublishing@gmail.com
Van Zonneveld, Albert: “Traditionele wapens van Borneo. De uitrusting van de koppensnellers.
Deel I, schilden en krijgskleding.
Leiden 2015, 230 pagina’s, 275 afbeeldingen, € 65,00. Ledenprijs
  €60,- inclusief verzendkosten.
www.sunfieldpublishing.com
Idem de Engelse vertaling: “Traditional weapens of Borneo. The attire of the headhunters
Volume 1, ” shields and war clothes”
Leiden 2018, 230 pagina’s, 275 afbeeldingen, €75,-  Ledenprijs inclusief verzendkosten binnen
Nederland €70.-.
www.sunfieldpublishing.com 
Van Zonneveld, Albert: “Traditionele wapens van Borneo. De uitrusting van de koppensnellers.
Deel II, speren en blaasroeren.”
Leiden 2017, 160 pagina’s, 460 afbeeldingen, € 60,00. Ledenprijs €55,- inclusief verzendkosten.
www.sunfieldpublishing.com
Van Zonneveld, Albert: “Traditionele wapens van Borneo. De uitrusting van de koppensnellers.
Deel III: De uitrusting van koppensnellers. Zwaarden en messen.
Prijs € 70,- Aantal pagina’s 265
Aantal afbeeldingen 660
www.sunfieldpublishing.com 
Van Zonneveld, Albert: “Traditionele wapens van Enggano.
Een verdwenen cultuur van de
Indonesische archipel.

Leiden 2012, 160 pagina’s, 260 afbeeldingen, € 55,00. Ledenprijs
 €50,- inclusief verzendkosten.
www.sunfieldpublishing.com
Van Zonneveld, Albert: “Traditional weapons of the Indonesian archipelago.
Leiden 2001, 160 pagina’s, 650 afbeeldingen,
€ 60,00. Voor ledenInclusief verzendkosten.
www.ethnographicartbooks.com of 
www.sunfieldpublishing.com
René van Dijk, Vrouwen, zwijnen en schelpen,
Verdwenen betaalmiddelen van Oceanië, Azië en Afrika, 2016 444 pagina’s, Nederlandstalig,  € 150, geen verzendkosten.
René van Dijk,
Je moeder was maar een ei.
Verdwenen betaalmiddelen van Europa en Amerika, Offergeld en Grafgiften, Goud-, Geld- en Opiumgewichten, 2016, 372 pagina’s, € 110, geen verzendkosten.
Samen € 240.
René van Dijk,
Women, Pigs and Shells
Lost Forms of Money, Oceania, Asia, Africa, 475 pages, € 150 incl postage and VAT.
René van Dijk,
Mas as a Hatter
Lost Forms of Money, America and Europe, Offering Money and Gravegifts, 265 pages, € 100 incl postage and VAT.
René van Dijk, Your Mother was only an Egg
Lost Forms of Money, Akan and European Goldweights, Gambar, Opiumweights and other Figurative Weights, 247 pages, € 120 incl postage and VAT. Together € 350 incl box for the three books (incl VAT and postage).
Information also on±
verdwenenbetaalmiddelen.nl and
lostformsofmoney.com
Peter de Jeu:
New Nigerian Art Book, Nouveau livre d’Art Nigérian
An exclusive unique overview of the art and creativity of 511 Nigerian tribes. Most tribes were never published before!”  .Voor meer informatie:  http://www.artofnigeria511.com/
€750,- voor 5 boeken

Weergaven: 1609