Externe agenda

Hierin vindt u de Agenda van allerlei activiteiten die buiten onze Vereniging plaatsvinden. Het betreft data en andere gegevens over museumexposities, symposia, lezingen, beurzen, veilingen, vernissages bij galeries e.a. Kijk, om eventuele fouten uit te sluiten, vooral ook zelf via de hyperlinks op de websites van de betreffende evenementen.

Deze agenda wordt steeds rond de 20ste van de maand vernieuwd en verschijnt ook in onze nieuwsbrief Footprints.

In Nederland geldt een strenge lockdown. Alle hieronder genoemde musea en activiteiten in Nederland zijn via een tijdslot beperkt of niet toegankelijk. Er zijn ook allerlei online activiteiten. Ga hiervoor naar de website van een museum en van een veilinghuis.

Controleer per museum of veiling de openingstijden en de bezoekers voorschriften i.v.m. het Coronavirus. Bedenk daarbij dat het beleid van diverse overheden kan verschillen. En dat ondanks opening er soms nog niet naar toe gereisd mag worden.

Museale Exposities
Afrika museum
Wereld museum
Museum Volkenkunde
Tropen Museum
In Nederland zijn er mogelijkheden met een tijdsslot kaarten te kopen, alleen online verkrijgbaar. Dit geldt ook voor België en mogelijkerwijs voor andere landen. Het wordt echter aangeraden er alleen voor noodzakelijke reizen naar toe te reizen.
03 oktober 2020 is verlengd tot
12 september 2021
MAS museum Antwerpen. 100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?
Africa museum
Tervuren
Vanaf 1 december is het AfricaMuseum weer open, maar met strikte Corona maatregelen. Kijk hier.
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema’s.
Lockdown tot 19 januari 2021
2 september 2020
Het Wereldmuseum in Rotterdam is weer geopend. Kaarten met een tijdsslot online verkrijgbaar. Bekijk hier de eigen collectie tribale kunst.
10 juli 2020 tot 28 februari 2021
Munchen
Tentoonstelling TIKMANIA in het Museum der Vijf Continenten in Munchen. Een dubbel tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Bernd Zimmer en objecten van de Marquesas-Inseln die rond 1800 werden verzameld.
Duitsland is i.v.m. Corona maatregelen vrijwel onbereisbaar.

Is verlengd tot:
5 april 2021!!
De Oceanië tentoonstelling (een zee van eilanden-topstukken uit Oceanië) in museum Volkenkunde in Leiden is verlengd tot april 2021.
Lockdown tot 19 januari 2021
Bezoek via tijdsslot van circa 2 uur.
Bali – Behind the Scenes
In het Tropenmuseum in Amsterdam
In de expo BALI – Behind the scenes, ervaar je hoe dit paradijselijke eiland onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is. Maak kennis met een hindoeïstische priester die tradities op eigen wijze in stand houdt en met de activistische kunstenaar Made Bayak die de plastic problematiek op Bali onder de aandacht brengt.

Permanente tentoonstelling Het museum vraagt telefonisch te reserveren. Vermoedelijk voor een tijdsslot.
Missiemuseum Steyl, in de volkenkundige afdeling van het Missiemuseum Steyl bevinden zich voorwerpen uit China, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Papoea Nieuw Guinea, Ghana, Togo, Republiek Congo en Paraguay.  
In ieder geval tot 8 maart gesloten, maar de expositie is tot 21 april gepland.
Keulen

Rautenstrauch Joest Museum
Die Schatten der Dinge. De tentoonstelling is gewijd aan de vergeten, verdrongen en met elkaar verweven verhalen van objecten in etnologische collecties.
Duitsland is i.v.m. Corona maatregelen vrijwel onbereisbaar
In ieder geval tot 8 maart gesloten, maar de expositie is tot 11 juli gepland.
Keulen
Rautenstrauch Joest Museum Een tentoonstelling over het verzet tegen het kolonialisme. Parallel daaraan heeft men met de huidige pandemie in gedachten een kleine tentoonstelling ingericht over de ziekten (vaak dodelijk) die de Europeanen meenamen naar de koloniën.
Duitsland is i.v.m. Corona maatregelen vrijwel onbegaanbaar.
   
Lezingen & Cursusaanbod zie hier het Programma van de Vereniging voor Volkenkunde Breda
We hoopten dat met de komst van het vaccin de situatie in de loop van 2021 zou verbeteren, maar gezien het langzame tempo waarin de vaccinatie momenteel geschiedt, hebben we besloten om de geplande lezingen van februari t/m mei te annuleren.
We hopen, dat de vaccinatie in de zomer is afgerond en dat dan alle maatregelen zijn opgeheven, zodat we in september met een nieuw en virusvrij seizoen kunnen starten.
   
Veilingen
Met zoekwoord Tribal Art bij Live Auctioneers.Live Auctioneers. Heel veel Tribal Art objecten, maar vermoedelijk ook heel veel voor de toeristische markt gemaakt. Kijk uit met inschrijven. Veel spam en wachtwoord niet veilig. Dus maak een uniek wachtwoord dat u elders niet gebruikt. Misschien toch aardig om eens rond te kijken.
Nu OnlineLot-tissimo diverse etnologische objecten. Onduidelijke website. Maar misschien zit er iets moois tussen.
Tot nader order uitgesteld.Wooley & Wallis: Tribal Art & Antiquities
Galerie Patric FrölichHistorie van perfectie. Een virtueel bezoek via Tribal Art magazin
12 tot 21 maart 2021Aangekondigd: Lempertz Netsuke online. lempertz:projects. Catalogus in aantocht.
24 maart 2021Aangekondigd: Lempertz: African and Oceanic Art (Brussels). Catalogus in aantocht.
13 tot 26 april 2021
Amsterdam
Veilinggebouw de Zwaan: Aankomende Algemene Kunst- en Antiekveiling.
Zaalveiling zonder (of met zeer beperkt) publiek
Inbreng mogelijk tot 23 februari
Kijkdagen: 1 t/m 10 april 10.00-16.00 uur
24 april 2021
Wurzburg
Zemantec-Münster: African & Oceanic Art
Ook de Open Sale van Zemantec is het bezoek waard.
   
online veilingen eBay;
Galerie Walu-Koller;
Zeller(Afrika);
Catawiki  wekelijks
en de veilingen door Tribal Art Magazine;
Ook altijd goed om even te kijken is Native
   
Tip! Kijk ook eens op ABOUT AFRICA & de rest of the world voor allerlei veilingen en tentoonstellingen
Beurzen
Uitgesteld naar januari 2022BRAFA Het videoplatform biedt tot die tijd inspirerende interviews en lezingen van conservatoren, kunstenaars en andere spelers uit de kunstwereld. (overgenomen van Art Content)
9 t/m 11 april 2021ATEAF Antwerpen. Tribal & Ethnographics Arts Fair
Amerika’s – Oceanië – Azië – Afrika – Arctic
   
Uitgesteld tot mei 2021 Tribal Show 2020 In Besanceuil , Bourgogne, Frankrijk. Zie informatie over dealers en participanten op de website
11 tot 19 september 2021Tefaf Maastricht Algemene kunstbeurs met een hoge status waar ook altijd Tribale Kunst te zien is.
   
Aangekondigd !!
29 en 30 mei 2021
Verzamelaars Jaarbeurs: Uit de brief:
Ondanks dat we weer in een lockdown zitten tot 20 januari zijn de perspectieven voor 2021 zijn positief met meer (snelle) Covid-19 test mogelijkheden en ook meerdere werkbare vaccins in aantocht. Maar de verwachting is dat het nog wel even kan duren voordat iedereen gevaccineerd is en voordat regels en maatregelen zoals “social distancing” versoepeld worden. Om bovenstaande redenen en vanwege het sterk internationale karakter van de VerzamelaarsJaarbeurs vinden wij het een te groot risico om deze beurs al in April te laten plaatsvinden. Daarom willen wij de voorjaarseditie van de Verzamelaars Jaarbeurs in combinatie met de Mega Platen & CD Beurs voor één keer verplaatsten naar een periode later in het voorjaar namelijk het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021. Met dit besluit hopen we de kans op een succesvolle voorjaarseditie in 2021 te vergroten!
7 tot 12 september 2021Parcour des mondes: Ongeveer 60 gespecialiseerde galerieën houden open huis in Parijs. Zij bieden Tribale Kunst, Aziatische kunst en archeologische objecten aan.
   
Diverse interessante informatie
Amerikaanse musea via het web het bezoeken waard:Smithsonian – National Museum of Africa
Metropolian – Vaak met exposities van tribale kunst
Publicatie Wereldmuseum Principes waarmee beoordeeld kan worden of objecten terug gegeven moeten/ kunnen worden aan de landen van herkomst.
   
In het bestuur van onze vereniging besproken en vastgesteldDe “missie” van de vereniging. Een korte statement “waartoe wij op aarde zijn” en aan welke grondhouding dat moet voldoen. De missie is een samenvatting van vele gesprekken en ervaringen die in het bestuur en de vereniging werden besproken.
   
Podcast van het Africa Museum in Tervuren: Ontdek in de podcastreeks ‘Talking Objects’ de fascinerende verhalen achter acht objecten met acht wetenschappers van het museum.
Wij hebben ze bij de normale podcastprogramma’s niet kunnen vinden en dus maar benaderd via de link hiernaast en geopend op een smartphone.
   
Uitgave Vereniging Voor Etnografica Bij de VVE is het jaarboek 2020 verschenen: U kunt het bestellen door  een email te sturen naar de secretaris van de VVE: secretarisvvetnografica@gmail.com
De kosten bedragen €15,00 + €2,50 verzendkosten
   
Nieuwsbrieven van Leden / Handelaars African Art te Rotterdam
Becker Antiques te Amsterdam
Hoogenbosch te Gorredijk
Toguna African Art & Crafts te Amersfoort
   
Zusterverenigingen Kunst&Kontext 
Vereinigung der FreundeAfrikanischer Kultur

Vereniging Vrienden Etnografie

Zelf een activiteit hier en in onze nieuwsbrief publiceren?
Plaatsing van een kort bericht op de website en in Footprints is gratis. Het is aan de redactie om te bepalen of een bericht geschikt is of niet. Wil je zeker zijn van tijdige vermelding in ‘Footprints’, dan dien je dit ruim  tevoren bij ons op te geven.

Spam of toch niet?
Om niet zelf de oorzaak te zijn van spamdrukte in de mailboxen beperken wij onze berichtgeving tot eenmaal per maand de nieuwsbrief Footprints.
Ben je te laat met je bericht voor Footprints, dan bestaat de mogelijkheid om door het secretariaat een aparte mail te laten versturen. De kosten hiervoor bedragen voor leden € 100, voor niet-leden € 150.

Hits: 333