Externe agenda

Hierin vindt u de Agenda van allerlei activiteiten die buiten onze Vereniging plaatsvinden. Het betreft data en andere gegevens over museumexposities, symposia, lezingen, beurzen, veilingen, vernissages bij galeries e.a. Kijk, om eventuele fouten uit te sluiten, vooral ook zelf via de hyperlinks op de websites van de betreffende evenementen.

Controleer per museum de openingstijden i.v.m. het Coronavirus. Bedenk daarbij dat het beleid per dag kan verschillen op grond van uitbreidende maatregelen.

Beurzen zullen – naar wij aannemen – allemaal niet doorgaan.

Een en ander is afhankelijk van de tijdsspanne waarin de maatregelen van kracht blijven. Op dit moment (18 maart) gaan wij er van uit dat de maatregelen langer dan een paar weken gehandhaafd zullen worden.

Museale Exposities
Nu te zien: Dossier Indië: 300 foto’s uit de koloniale tijd die interessant zijn voor de context van verzamelaars van objecten uit koloniaal Indië.
Nu te zien tot 26 april 2020MCIM (Museum voor Carnaval en Maskers): “Ticuna, een volk uit de Amazone”. Deze tentoonstelling toont meer dan 150 unieke voorwerpen. Een deel van de collectie was reeds te zien in de tentoonstelling “Ticuna” (2018) in het MUrke te Wilrijk en werd nu uitgebreid met de bestaande collectie van het MICM en de privé collectie van Daniel De Vos
   
Nu te zien: Afrika Museum: Religie en samenleving. Inclusief veel Tribale Kunst
Vanaf 21 februari 2020Museum Volkenkunde, Een zee van eilanden – topstukken uit Oceanië
Tot en met 29 maart 2020Musée de quai Branly: Door bijna 230 uitzonderlijke werken onthult de tentoonstelling de complexe en rijke technische details van smeedijzertradities in Afrika.
   
12 juni 2019 t/m 5 januari 2020 Museum Volkenkunde, De tentoonstelling HELENDE KRACHT – Winti, sjamanisme en meer
21 juni 2020  Africana kunst- und Sammlermarkt  Gare Du Neuss
 Karl- Arnold Strasse 3-5 Neuss (DTSl) vanaf 11 uur
Tot en met 28 juni 2020Musée de quai Branly: Inzichten in de niet-westerse kunst d.m.v. de Helena Rubinstein-collectie. De tentoonstelling onthult de fascinatie voor Afrikaanse kunst van de pionier van cosmetica, beschermvrouw en avant-gardistische verzamelaar uit het begin van de 20e eeuw.
   
Tot en met 28 juni 2020 Volkenkundig museum: Indonesische bronzen
   
Vanaf oktober 2019

Museum Soul of Africa. Expositie over “geheime kennis” in de Voodoo. De Vodun-collectie wordt tentoongesteld in het Roemer und Pelizaeus Museum van 19 oktober tot mei 2020 in Hildesheim, Duitsland.
Nu te zien Het Africamuseum in Tervuren  Naast de permanente expositie is een tijdelijke tentoonstelling te zien in vier vitrines met een veelzeggend overzicht van de artistieke productie van maskers, beelden, ivoorsnijwerk en gebruiksvoorwerpen. De verzamelde stukken komen bijna allemaal uit Congo en dateren voornamelijk uit de 19e en vroege 20e eeuw. Over deze tijdelijke tentoonstelling kun je hier een boekje downloaden
   
Permanente tentoonstelling Missiemuseum Steyl, in de volkenkundige afdeling van het Missiemuseum Steyl bevinden zich voorwerpen uit China, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Papoea Nieuw Guinea, Ghana, Togo, Republiek Congo en Paraguay.  
   
Lezingen & Cursusaanbod zie hier het Programma van de Vereniging voor Volkenkunde Breda
   
Veilingen
1 en 2 april 2020Zeeuws Veilinghuis – Aziatica
8 april 2020Christie’s Parijs Arts d’Afrique, d’Océanie et d’Amérique du nord De catalogus moet tegen betaling worden aangeschaft
25 maart t/m 7 april 2020
Inname tot 14 februari 2020
Veilinggebouw De Zwaan: Aankomende algemene kunst en antiek veiling met inbegrip van etnografica en tribale kunst
   
online veilingen eBay; Galerie Walu-Koller; Zeller(Afrika); Zeller(Aziatica); Catawiki  wekelijks en de veilingen door Tribal Art Magazine
   
Tip! Kijk ook eens op ABOUT AFRICA & de rest of the world voor allerlei veilingen en tentoonstellingen
   
Beurzen
   
7 tot 15 maart 2020 TEFAF Maastricht
   
5 april 2020 DE ZEVENDE VERZAMELAARSBEURS van onze vereniging TRIBALE KUNST EN CULTUUR

IS AFGELAST I.V.M. HET CORONAVIRUS!!!!!

De beurs is NIET voorschoven naar een latere datum dit jaar, maar naar volgend jaar.
   
11 & 12 april 2020 ATEAF in Antwerpen Tribal& Ethnographics Arts Fair 2020 in Kasteel Ieperman Bist 164 – Wilrijk/Antwerpen
   
21 tot 24 mei 2020.Zie informatie over dealers en participanten op de website Tribal Show 2020 In Besanceuil , Bourgogne, Frankrijk.
   
4 en 5 juli 2020 Afrika Festival in Hertme
   
Diverse interessante informatie
Publicatie Wereldmuseum Principes waarmee beoordeeld kan worden of objecten terug gegeven moeten/ kunnen worden aan de landen van herkomst.
   
In het bestuur van onze vereniging besproken en vastgesteldDe “missie” van de vereniging. Een korte statement “waartoe wij op aarde zijn” en aan welke grondhouding dat moet voldoen. De missie is een samenvatting van vele gesprekken en ervaringen die in het bestuur en de vereniging werden besproken.
   
Podcast van het Africa Museum in Tervuren: Ontdek in de podcastreeks ‘Talking Objects’ de fascinerende verhalen achter acht objecten met acht wetenschappers van het museum.  
   
Uitgave Vereniging Voor Etnografica Bij de VVE is het jaarboek 2018 verschenen: U kunt het bestellen door  een email te sturen naar de secretaris van de VVE: secretarisvvetnografica@gmail.com
De kosten bedragen €15,00 + €2,50 verzendkosten
   
Nieuwsbrieven van Leden / Handelaars African Art te Rotterdam
Becker Antiques te Amsterdam
Hoogenbosch te Gorredijk
Toguna African Art & Crafts te Amersfoort
   
Duitse zusterverenigingen http://www.kunst-und-kontext.de  en
http://www.freunde-afrikanischer-kultur.de

Zelf een activiteit hier en in onze nieuwsbrief publiceren?
Plaatsing van een kort bericht op de website en in Footprints is gratis. Het is aan de redactie om te bepalen of een bericht geschikt is of niet. Wil je zeker zijn van tijdige vermelding in ‘Footprints’, dan dien je dit ruim  tevoren bij ons op te geven.

Spam of toch niet?
Om niet zelf de oorzaak te zijn van spamdrukte in de mailboxen beperken wij onze berichtgeving tot eenmaal per maand de nieuwsbrief Footprints.
Ben je te laat met je bericht voor Footprints, dan bestaat de mogelijkheid om door het secretariaat een aparte mail te laten versturen. De kosten hiervoor bedragen voor leden € 100, voor niet-leden € 150.