Externe agenda

Hierin vindt u de Agenda van allerlei activiteiten die buiten onze Vereniging plaatsvinden. Het betreft data en andere gegevens over museumexposities, symposia, lezingen, beurzen, veilingen, vernissages bij galeries e.a. Kijk, om eventuele fouten uit te sluiten, vooral ook zelf via de hyperlinks op de websites van de betreffende evenementen.

Voor alle musea die open zijn gelden de regels om afstand te houden en een mondkapjesplicht. In België zijn alle musea tot nader order gesloten. In Frankrijk geldt de sluiting van musea tot 1 december, maar de kans op verlenging is aanwezig.

Controleer per museum de openingstijden en de bezoekers voorschriften i.v.m. het Coronavirus. Bedenk daarbij dat het beleid van diverse overheden kan verschillen. En dat ondanks opening er soms nog niet naar toe gereisd mag worden.

In veel gevallen is een via internet vooraf bestelde kaart met een tijdsperiode dat u het museum mag bezoeken verplicht.

Museale Exposities
Afrika museum
Wereld museum
Museum Volkenkunde
Tropen Museum
Nederlandse musea zjn weer open op 1 juni 2020
In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus worden bezoekers weer toegelaten met inachtneming van de regels om afstand te bewaren .
03 oktober 2020 tot zondag 28 maart 2021MAS museum Antwerpen. 100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?

Let op!!! Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen, sluit het MAS tijdelijk zijn deuren en dit tot nader order.
Africa museum
Tervuren
Om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, is het AfricaMuseum gesloten vanaf donderdag 29.10.2020.
Zorg goed voor jezelf en voor je naasten. Hopelijk tot binnenkort.
2 september 2020Het Wereldmuseum in Rotterdam is weer volledig geopend. Bekijk hier de eigen collectie tribale kunst.
10 juli 2020 tot 28 februari 2021
Munchen
Tentoonstelling TIKMANIA in het Museum der Vijf Continenten in Munchen. Een dubbel tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Bernd Zimmer en objecten van de Marquesas-Inseln die rond 1800 werden verzameld.
Nu te zien tot 31 december 2020Dossier Indië Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum in Rotterdam de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië.
Is verlengd tot:
5 april 2021!!
De Oceanië tentoonstelling (een zee van eilanden-topstukken uit Oceanië) in museum Volkenkunde in Leiden is verlengd tot april 2021.
Is verlengd tot:
28 februari 2021!!
Bali – Behind the Scenes
In het Tropenmuseum in Amsterdam
In de expo BALI – Behind the scenes, ervaar je hoe dit paradijselijke eiland onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is. Maak kennis met een hindoeïstische priester die tradities op eigen wijze in stand houdt en met de activistische kunstenaar Made Bayak die de plastic problematiek op Bali onder de aandacht brengt.
Permanente tentoonstelling Missiemuseum Steyl, in de volkenkundige afdeling van het Missiemuseum Steyl bevinden zich voorwerpen uit China, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Papoea Nieuw Guinea, Ghana, Togo, Republiek Congo en Paraguay.  
11 September tot 3 januari 2021
Keulen

Rautenstrauch Joest Museum
Die Schatten der Dinge. De tentoonstelling is gewijd aan de vergeten, verdrongen en met elkaar verweven verhalen van objecten in etnologische collecties.
20 november 2020 – 23. januari 2022
Bazel
Museum Der Culturen: Verlicht. De wereld van de Boeddha’s. Hoe gaat de boeddhistische houding van materiële verzaking samen met de commercialisering van dit wereldbeeld? De tentoonstelling onderzoekt deze vragen en toont de polyfonie van het boeddhisme. Op basis van haar eigen collectie brengt ze onderwijs, representatievormen en boeddhistische praktijk over.
27 november 2020 tot 2 mei 2021
Keulen
Rautenstrauch Joest Museum Een tentoonstelling over het verzet tegen het kolonialisme. Parallel daaraan heeft men met de huidige pandemie in gedachten een kleine tentoonstelling ingericht over de ziekten (vaak dodelijk) die de Europeanen meenamen naar de koloniën.
   
Lezingen & Cursusaanbod zie hier het Programma van de Vereniging voor Volkenkunde Breda
Let op!! I.v.m. Corona maatregelen geen lezing op 14 december 2020. De vereniging hoopt u op 11 januari weer te mogen begroeten.
   
Veilingen
Nu gaande: Zemanek – Münster AftersaleAfrican, Oceanic & Pre-Columbian Art
5 november
Online, Londen
Veilinghuis Lyon & Turnbull: Fine Asian & Islamic works of art.
Vanaf 25 november tot 4 december
Online
Sotheby’s: Arts d’Afrique, d’Océanie, d’Indonésie et des Amériques
Bidding Opens: 25 November 2020 • 2:00 PM CET • Paris
11 december 2020
Online
Lemperts Coming soon: Auction 1166 – China, Tibet / Nepal
Nu OnlineLot-tissimo diverse etnologische objecten. Onduidelijke website. Maar misschien zit er iets moois tussen.
29 januari 2021Binoche & Giquello: Pré Columbiaanse objecten
6 februari 2021.Wooley & Wallis: Tribal Art & Antiquities
   
online veilingen eBay; Galerie Walu-Koller; Zeller(Afrika); Zeller(Aziatica); Catawiki  wekelijks en de veilingen door Tribal Art Magazine;
Ook altijd goed om even te kijken is Native
   
Tip! Kijk ook eens op ABOUT AFRICA & de rest of the world voor allerlei veilingen en tentoonstellingen
   
Beurzen
31 okt tot 4 nov 2020Tefaf New York Als ‘s werelds meest prestigieuze kunstmarkt biedt New York City de ideale context voor een TEFAF-beurs buiten Maastricht. De VIP-opening vindt plaats op vrijdag 30 oktober 2020.
24 jan – 31 jan | 2021BRAFA Aan het begin van het najaar wordt bekend gemaakt welke vorm de beurs gaat krijgen en welke handelaren hun opwachting zullen gaan maken in Tour & Taxis. Het videoplatform biedt tot die tijd inspirerende interviews en lezingen van conservatoren, kunstenaars en andere spelers uit de kunstwereld. (overgenomen van Art Content)

27 t/m 31 januari 2021
Winter BRUNEAF Brussel Safe the date!!
9 t/m 11 april 2021ATEAF Antwerpen. Tribal & Ethnographics Arts Fair
Amerika’s – Oceanië – Azië – Afrika – Arctic
   
Uitgesteld tot mei 2021 Tribal Show 2020 In Besanceuil , Bourgogne, Frankrijk. Zie informatie over dealers en participanten op de website
31 mei tot 6 juniTefaf Maastricht Algemene kunstbeurs met een hoge status waar ook altijd Tribale Kunst te zien is.
   
IS UITGESTELD!! Naar
17 en 18 april 2021
Verzamelaars Jaarbeurs: Uit de brief:

“Ondanks de mogelijkheid om binnen het evenement een flow te organiseren, merkt Jaarbeurs dat er in deze Corona-periode onvoldoende belangstelling is voor het creëren van een Collectors Jaarbeurs-concept.
   
Diverse interessante informatie
Publicatie Wereldmuseum Principes waarmee beoordeeld kan worden of objecten terug gegeven moeten/ kunnen worden aan de landen van herkomst.
   
In het bestuur van onze vereniging besproken en vastgesteldDe “missie” van de vereniging. Een korte statement “waartoe wij op aarde zijn” en aan welke grondhouding dat moet voldoen. De missie is een samenvatting van vele gesprekken en ervaringen die in het bestuur en de vereniging werden besproken.
   
Podcast van het Africa Museum in Tervuren: Ontdek in de podcastreeks ‘Talking Objects’ de fascinerende verhalen achter acht objecten met acht wetenschappers van het museum.
Wij hebben ze bij de normale podcastprogramma’s niet kunnen vinden en dus maar benaderd via de link hiernaast en geopend op een smartphone.
   
Uitgave Vereniging Voor Etnografica Bij de VVE is het jaarboek 2020 verschenen: U kunt het bestellen door  een email te sturen naar de secretaris van de VVE: secretarisvvetnografica@gmail.com
De kosten bedragen €15,00 + €2,50 verzendkosten
   
Nieuwsbrieven van Leden / Handelaars African Art te Rotterdam
Becker Antiques te Amsterdam
Hoogenbosch te Gorredijk
Toguna African Art & Crafts te Amersfoort
   
Zusterverenigingen Kunst&Kontext 
Vereinigung der FreundeAfrikanischer Kultur

Vereniging Vrienden Etnografie

Zelf een activiteit hier en in onze nieuwsbrief publiceren?
Plaatsing van een kort bericht op de website en in Footprints is gratis. Het is aan de redactie om te bepalen of een bericht geschikt is of niet. Wil je zeker zijn van tijdige vermelding in ‘Footprints’, dan dien je dit ruim  tevoren bij ons op te geven.

Spam of toch niet?
Om niet zelf de oorzaak te zijn van spamdrukte in de mailboxen beperken wij onze berichtgeving tot eenmaal per maand de nieuwsbrief Footprints.
Ben je te laat met je bericht voor Footprints, dan bestaat de mogelijkheid om door het secretariaat een aparte mail te laten versturen. De kosten hiervoor bedragen voor leden € 100, voor niet-leden € 150.