Externe agenda

Pagina bekijken

Hierin vindt u de Agenda van allerlei activiteiten die buiten onze Vereniging plaatsvinden. Het betreft data en andere gegevens over museumexposities, symposia, lezingen, beurzen, veilingen, vernissages bij galeries e.a. Kijk, om eventuele fouten uit te sluiten, vooral ook zelf via de hyperlinks op de websites van de betreffende evenementen.

Deze agenda wordt steeds rond de 20ste van de maand vernieuwd en verschijnt ook in onze nieuwsbrief Footprints.

In Nederland geldt een strenge lockdown. Alle hieronder genoemde musea en activiteiten in Nederland zijn momenteel niet toegankelijk. Er zijn wel allerlei online activiteiten. Ga hiervoor naar de website van een museum en van een veilinghuis.

Controleer per museum of veiling de openingstijden en de bezoekers voorschriften i.v.m. het Coronavirus. Bedenk daarbij dat het beleid van diverse overheden kan verschillen. En dat ondanks opening er soms nog niet naar toe gereisd mag worden.

Uitgelicht & Bijzonder
Viertal documentaires over roofkunst bij BNN-VARA
Overgenomen uit de Nieuwsbrief van de VVE
16 april; 23 april; 30 april; 7 mei
Museale Exposities
Afrika museum
Wereld museum
Museum Volkenkunde
Tropen Museum
Aangescherpte coronamaatregelen
Het museum is tot nadere berichtgeving gesloten vanwege de coronamaatregelen.
Wil je een van deze musea steunen middels een donatie? Dat kan dat op deze site. 
Hopelijk tot gauw in deze musea.
  
Musee du Quai Branly.In samenwerking met imodara.com een werkelijk prachtige virtuele preview van de komende tentoonstelling Africa Reborn
  
03 oktober 2020 is verlengd tot
12 september 2021
MAS museum Antwerpen. 100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?
Te bezoeken met een tijdslot.
  
Africa museum
Tervuren
Het museum meldt: Het museum is open voor individuele bezoekers, knuffelcontacten en gezinsbubbels.
(Wat bedoeld wordt met “knuffelcontacten” dit zijn waarschijnlijk stellen die wel een relatie hebben, maar niet bij elkaar wonen.)
Voor Corona maatregelen. Kijk hier.
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema’s.
  
Lockdown tot 30 maart 2021
Daarna onzeker
Het Wereldmuseum in Rotterdam is weer geopend. Kaarten met een tijdsslot online verkrijgbaar. Bekijk hier de eigen collectie tribale kunst. Vermoedelijk gesloten. Website meldt: open zodra het weer kan.
  
Museum Funf Kontinente
Munchen
Met tijdslot
Diverse exposities. O.a. over de pagoden in Myanmar, Noord Amerikaanse indianen en kunst uit Afrika
Duitsland is vermoedelijk niet bereisbaar als gevolg van aangescherpte corona maatregelen.
  

Is verlengd tot:
5 april 2021!!
De Oceanië tentoonstelling (een zee van eilanden-topstukken uit Oceanië) in museum Volkenkunde in Leiden is verlengd tot april 2021.
  
Lockdown voor musea tot nader order.Bali – Behind the Scenes
In het Tropenmuseum in Amsterdam
In de expo BALI – Behind the scenes, ervaar je hoe dit paradijselijke eiland onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is. Maak kennis met een hindoeïstische priester die tradities op eigen wijze in stand houdt en met de activistische kunstenaar Made Bayak die de plastic problematiek op Bali onder de aandacht brengt.
  
25 april 2021 t/m 6 junif e r r o   beelden, gedichten, etnografica

Frank Eerhart toont in Kunstruimte KuuB in Utrecht van 23 april tot en met 6 juni zijn beelden, assemblages van objets trouvés, samen met een keuze uit zijn verzameling gesmede Afrikaanse etnografische objecten. Jaap Roell, samensteller van deze expositie, schrijft in de inleiding van de publicatie o.a.:”dat westerse moderne kunst dicht bij objecten uit de etnografica staat, omdat bij het terugbrengen tot de essentie van een beeld, zich een gelijksoortig minimalisme voordoet.” 

Expositie Ferro: Bij deze expositie verschijnt de publicatie f e r r o in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Ook zijn mijn publicaties: The power of iron in Africa en Postures and gestures of African iron figurines beschikbaar tijdens deze expositie.   
  
Aangepaste data: 6 augustus 2021 t/m 20 februari 2022Van 6 augustus 2021 t/m 20 februari 2022 kun je in Museum Volkenkunde terecht voor de grote AZTEKEN tentoonstelling. De data zijn bijgesteld. Op die manier kan deze internationaal reizende expo wat langer in Wenen staan, waar men door coronabeperkingen met lange museumsluiting te kampen heeft.
  

Permanente tentoonstelling
Lockdown voor musea tot nader order.
Missiemuseum Steyl, in de volkenkundige afdeling van het Missiemuseum Steyl bevinden zich voorwerpen uit China, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Papoea Nieuw Guinea, Ghana, Togo, Republiek Congo en Paraguay.  
  

De expositie is tot 11 april gepland.
Keulen
Rautenstrauch Joest Museum
Die Schatten der Dinge. De tentoonstelling is gewijd aan de vergeten, verdrongen en met elkaar verweven verhalen van objecten in etnologische collecties.
Bezoek voor Duitsers is mogelijk op basis van een negatieve Coronatest
Voor Nederlanders is Duitsland is i.v.m. Corona maatregelen vrijwel onbereisbaar.
  
De expositie is tot 11 juli gepland.
Keulen
Rautenstrauch Joest Museum Een tentoonstelling over het verzet tegen het kolonialisme. Parallel daaraan heeft men met de huidige pandemie in gedachten een kleine tentoonstelling ingericht over de ziekten (vaak dodelijk) die de Europeanen meenamen naar de koloniën.
Bezoek voor Duitsers is mogelijk op basis van een negatieve Coronatest
Voor Nederlanders is Duitsland is i.v.m. Corona maatregelen vrijwel onbereisbaar.
Lezingen & Cursusaanbod
De website van de Vereniging voor Volkenkunde Breda. Zie wel hiernaast bij Programma de Faceboekpagina
zie hier het Programma van de Vereniging voor Volkenkunde Breda
We hoopten dat met de komst van het vaccin de situatie in de loop van 2021 zou verbeteren, maar gezien het langzame tempo waarin de vaccinatie momenteel geschiedt, hebben we besloten om de geplande lezingen van februari t/m mei te annuleren.
We hopen, dat de vaccinatie in de zomer is afgerond en dat dan alle maatregelen zijn opgeheven, zodat we in september met een nieuw en virusvrij seizoen kunnen starten.
Veilingen
  
Met zoekwoord Tribal Art bij Live Auctioneers.Live Auctioneers. Heel veel Tribal Art objecten, maar vermoedelijk ook heel veel voor de toeristische markt gemaakt. Kijk uit met inschrijven. Veel spam en wachtwoord niet veilig. Dus maak een uniek wachtwoord dat u elders niet gebruikt. Misschien toch aardig om eens rond te kijken.
  
Nu OnlineLot-tissimo diverse etnologische objecten. Onduidelijke website. Soms gruwelijk ogende namaak met hele hoge startprijzen. Maar wie weet: misschien zit er een keer iets moois tussen.
  
Aangekondigd
11 tot 18 mei
Sotheby’s Art of Africa, Oceania, and the Americas
  
15 mei 2021Native: 10 jaar Tribal Art (Ook hedendaagse kunst en meubels)
  
8 juni 2021Wooley & Wallis: Tribal Art & Antiquities
Deze veiling was oorspronkelijk gepland op 16 februari, maar werd uitgesteld.
  
Zemantec in WurzburgDe Open Sale van Zemantec is het bezoeken waard.
  
5 mei 2021Lyon & Turnball: African & Oceanic Art, Antiquities and Natural History
  
Aangekondigd:
29 juni 2021
Parijs
Binoche and Giquello: Afrikaanse en Ocenanische kunst
online veilingeneBay; Veel tribale sierkunst. Pas op met woekerprijzen.
Galerie Walu-Koller; Momenteel ontbreekt het veiligheidscertificaat van de website.
Zeller(Afrika);
Catawiki  wekelijks Regelmatig goede stukken, maar lang niet alles is tribaal echt gebruikt.
en de veilingen door Tribal Art Magazine;
Ook altijd goed om even te kijken is Native
Tip!Kijk ook eens op ABOUT AFRICA & de rest of the world voor allerlei veilingen en tentoonstellingen
  
Beurzen
  
Uitgesteld naar januari 2022BRAFA Het videoplatform biedt tot die tijd inspirerende interviews en lezingen van conservatoren, kunstenaars en andere spelers uit de kunstwereld. (overgenomen van Art Content)
  
7 tot 12 september 2021Parcours des mondes: Tribal Art – Archeologie – Aziatische kunst
  
29 april tot 3 mei
Amsterdam
Tribal Art Fair Online
24 tot 27 juni 2021Tribal Show 2021 In Besanceuil , Bourgogne, Frankrijk. Zie informatie over dealers en participanten op de website
  
11 tot 19 september 2021Tefaf Maastricht Algemene kunstbeurs met een hoge status waar ook altijd Tribale Kunst te zien is.
  
28 tot 31 october 2021
Amsterdam
Tribal Art Fair live The Duif in Amsterdam
13 & 14 november 2021 | Jaarbeurs UtrechtVerzamelaars Jaarbeurs: Na een aanvankelijk uitstel tot mei is de jaarbeurs nu uitgesteld naar november 2021.
  
7 tot 12 september 2021Parcour des mondes: Ongeveer 60 gespecialiseerde galerieën houden open huis in Parijs. Zij bieden Tribale Kunst, Aziatische kunst en archeologische objecten aan.
Diverse interessante informatie
  
Amerikaanse musea via het web het bezoeken waard:Smithsonian – National Museum of Africa
Metropolian – Vaak met exposities van tribale kunst
  
In het bestuur van onze vereniging besproken en vastgesteldDe “missie” van de vereniging. Een korte statement “waartoe wij op aarde zijn” en aan welke grondhouding dat moet voldoen. De missie is een samenvatting van vele gesprekken en ervaringen die in het bestuur en de vereniging werden besproken.
Podcast van het Africa Museum in Tervuren:Ontdek in de podcastreeks ‘Talking Objects’ de fascinerende verhalen achter acht objecten met acht wetenschappers van het museum.
Wij hebben ze bij de normale podcastprogramma’s niet kunnen vinden en dus maar benaderd via de link hiernaast en geopend op een smartphone.
Uitgave Vereniging Voor EtnograficaBij de VVE is het jaarboek 2020 verschenen: U kunt het bestellen door  een email te sturen naar de secretaris van de VVE: secretarisvvetnografica@gmail.com
De kosten bedragen €15,00 + €2,50 verzendkosten
Nieuwsbrieven van Leden / HandelaarsAfrican Art te Rotterdam
Becker Antiques te Amsterdam
Hoogenbosch te Gorredijk
Toguna African Art & Crafts te Amersfoort
Zie hier voor boekhandelaren
ZusterverenigingenKunst&Kontext 
Vereinigung der FreundeAfrikanischer Kultur

Vereniging Vrienden Etnografie

Zelf een activiteit hier en in onze nieuwsbrief publiceren?
Plaatsing van een kort bericht op de website en in Footprints is gratis. Het is aan de redactie om te bepalen of een bericht geschikt is of niet. Wil je zeker zijn van tijdige vermelding in ‘Footprints’, dan dien je dit ruim  tevoren bij ons op te geven.

Spam of toch niet?
Om niet zelf de oorzaak te zijn van spamdrukte in de mailboxen beperken wij onze berichtgeving tot eenmaal per maand de nieuwsbrief Footprints.
Ben je te laat met je bericht voor Footprints, dan bestaat de mogelijkheid om door het secretariaat een aparte mail te laten versturen. De kosten hiervoor bedragen voor leden € 100, voor niet-leden € 150.

Hits: 389