Atlas of Mutual Heritage

Het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek hebben op 28 oktober de geheel vernieuwde online database Atlas of Mutual Heritage gelanceerd. Voor het eerst is informatie en beeldmateriaal te vinden over expedities en andere geïllustreerde reizen uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC).

Omdat het een belangrijk zoeksysteem is voor mensen die geïnteresseerd zijn in etnische kunst en cultuur hebben we deze website als permanente link opgenomen.

Lees verder onder de afbeelding

In de Atlas of Mutual Heritage kan iedereen zoeken naar informatie, kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van VOC- en WIC-plaatsen overzee. De database groeit nog steeds en is nu uitgebreid met informatie over expedities en reizen. De Atlas of Mutual Heritage (AMH) bestaat al sinds 1996 en is daarmee de oudste erfgoeddatabase van Nederland. De Atlas is bedoeld voor iedereen, van scholieren en algemeen geïnteresseerden tot erfgoedprofessionals en academici uit binnen- en buitenland. En nadrukkelijk ook voor bewoners van alle gebieden waar Nederland een gedeeld verleden mee heeft. 

Expedities en andere geïllustreerde reizen

Afbeeldingen werden in de AMH altijd al ontsloten naar plaats, regio en land. Maar wat nog buiten beeld bleef was het beeldmateriaal van alle expedities en andere reizen die georganiseerd werden. De geïllustreerde verslagen van zulke reizen zijn van onschatbare waarde. 
Zo zijn bijvoorbeeld de vroegste afbeeldingen van Maori uit het reisjournaal van Abel Tasman te zien. Enkele van de meest waardevolle beschrijvingen en afbeeldingen van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland en Zuid-Patagonië zien we terug in de reisbeschrijvingen van vroege Nederlandse expedities, zoals die van Mahu en Cordes en Spilbergen. En de enige betrouwbare tekeningen van levende dodo’s bevinden zich in het reisverslag van het schip Gelderland. Deze nieuwe toevoegingen zijn al met al waardevol gedeeld erfgoed met een bredere betekenis dan alleen het koloniale verleden. Met de technische mogelijkheden van de vernieuwde website is dit materiaal toegankelijk voor een wereldwijd publiek.

Over de Atlas of Mutual Heritage

De Atlas of Mutual Heritage is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek. De database bevat momenteel meer dan 8.500 afbeeldingen uit 28 archieven, bibliotheken en musea wereldwijd. Daarnaast telt de database 1.500 beschrijvingen van plaatsen en expedities.

Wat de AMH uniek maakt is dat materiaal ontsloten wordt dat anders niet, of niet zo volledig, toegankelijk zou zijn. De AMH is daarmee anders dan veel recente digitaliseringsprojecten, waarbij vaak grote hoeveelheden bestaande data wordt geharvest en op nieuwe manieren wordt gecombineerd en ontsloten. Alle objecten in de Atlas of Mutual Heritage worden daarentegen door de teamleden zelf beschreven. Vaak komen de objecten daarmee voor het eerst wereldwijd digitaal beschikbaar voor onderzoekers en belangstellenden.

www.atlasofmutualheritage.nl

Weergaven: 54