Nigeria en het British Museum plannen voor een groot Museum op de plaats van het oude koninkrijk Benin.

Zie ook artnet.com

Het aanstaande Edo Museum of West African Art (EMOWAA) in Benin City, Nigeria, wordt gepland bovenop een schat aan cultureel erfgoed. Waardevolle archeologische overblijfselen uit het voormalige koninkrijk Benin liggen begraven onder de voorgestelde locatie voor het aanstaande door David Adjaye ontworpen museum, dat zowel ruïnes als kunstvoorwerpen uit het voormalige koninkrijk zal herbergen die nooit volledig zijn onderzocht. In een poging om nauwere culturele banden met Nigeria te onderhouden tegen de achtergrond van een griezelige koloniale geschiedenis – waaronder de massale plundering van het koninklijk paleis van Benin door Britse troepen in de 19e eeuw – helpt het British Museum teams op de grond bij het opgraven van de ruïnes. Een ambitieus project van $ 4 miljoen dat begint in 2021. In tegenstelling tot de culturele artefacten die werden gemaakt in de 19e eeuw, die tegenwoordig verspreid zijn over vele musea in Europa en de VS, zullen objecten die zijn opgegraven als onderdeel van het vijfjarige EMOWAA Archaeology Project in Nigeria blijven en deel gaan uitmaken van de toekomstige museumcollecties. en tentoonstellingen.

Wij (redactie van de website van de Vereniging Tribale Kunst) verwachten dat dit museum – als het goed beheerd wordt – een sterk argument gaat vormen om topstukken uit tribale kunst collecties terug te laten keren naar Nigeria.

Weergaven: 212

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *