EEN VERZAMELING TE GAST 100 OBJECTEN UIT DE HAH COLLECTIE AFRIKAANS TRIBAAL METAAL

De Vlaardingse kunstenaar Henk Horsten verzamelt al ruim veertig jaar metalen voorwerpen afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Deze verzameling omvat onder andere muziekinstrumenten, rituele- en ceremoniële stukken, sieraden, gereedschappen, ruil- en betaalmiddelen en statusobjecten.

De fascinatie voor de sculpturale kwaliteit en de vormenrijkdom van het Afrikaanse metaalwerk ligt aan de basis van Horstens verzameling, die in al zijn bescheidenheid een gevarieerd beeld geeft van de wijze waarop in Afrika metaal werd gewonnen, gesmeed, gegoten, gehamerd en verfraaid voor de vervaardiging van een indrukwekkende diversiteit aan traditioneel Afrikaans metaalwerk. Dit voorjaar verscheen de publicatie Tribaal metaal in Afrika – Een rijkdom aan vormen, over de bijzondere collectie van Horsten.

Henk Horsten was ruim 25 jaar directeur van de Vrije Academie, het Vlaardingse centrum voor kunstzinnige educatie (de voorloper van Kade40). Na zijn pensionering in 2014 stelde hij als gastconservator regelmatig tentoonstellingen samen in Museum Vlaardingen. Ter gelegenheid van het verschijnen van Tribaal metaal in Afrika is een deel van de HAH collectie deze zomer te gast in Museum Vlaardingen.

8 juli t/m 1 oktober
MUSEUM VLAARDINGEN

Westhavenkade 54
3131 AG Vlaardingen
010 434 87 22

www.museumvlaardingen.nl
info@museumvlaardingen.nl

Weergaven: 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *