50 Nigeriaanse volkeren in beeld

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum opent zijn deuren weer, en wel met een nieuwe tijdelijke expositie “50 Nigeriaanse stammen in beeld”. De gehoorzaal van het museum is heringericht om plaats te maken voor ruim 80 traditionele, tribale kunststukken uit Nigeria.

Bekijk hier een impressie van de expositie.

De expositie is samengesteld in samenwerking met de in Oudenbosch wonende bruikleengever, Peter de Jeu. Peter heeft zijn werkzame leven grotendeels in Nigeria doorgebracht en heeft daar zijn passie voor de tribale kunst ontwikkeld. Hij heeft kunst verzameld tijdens vele bezoeken aan een groot aantal Nigeriaanse volkeren. Hij heeft daarover zelfs een vijftal indrukwekkende boeken samengesteld die de kunst van ruim 500 volkeren en clans van A-Z belichten.

De geschiedenis van Sub-Saharaans Afrika kent relatief weinig geschreven geschiedenis, veel hiervan is alleen bekend via de overlevering. Ook de tribale gebruiken en de verhalen van de Nigeriaanse volkeren maken hier deel van uit en zijn belangrijk om te koesteren en te delen. Lees verder onder de foto.

De Nigeriaanse beelden, maskers en andere kunstvoorwerpen zijn niet gemaakt en gebruikt als decoratie, maar hebben een functie gehad in het tribale leven. De meeste volkeren vieren jaarlijks verschillende festivals, veelal in relatie met de oogst. Hierbij worden beelden en maskers gebruikt, vaak wordt ermee gedanst. Daarnaast worden de kunsttukken ook gebruikt bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van de mensen, zoals geboortes, huwelijken en begrafenissen.

Tot de topstukken die te zien zijn in het museum behoort bijvoorbeeld een uitgebreid gedecoreerde paleisdeur, kunstig vervaardigd uit één stuk hout door de beroemde Yoruba meester-houtsnijder Olowe of Ise. Andere indrukwekkende stukken behoren tot de Nok-cultuur, een oude ijzertijd cultuur op het Benue Plateau van Nigeria die bestond tussen ongeveer 500 v.Chr. en 200 n.Chr. De beelden stellen een filosoof voor en het oudste terracotta beeld dat hierbij hoort is ca. 2100 jaar oud.

Net als alle musea in Nederland beleeft het NVMO een moeilijke tijd door alle beperkingen en de verschillende lockdowns. Achter de schermen is geprobeerd zoveel mogelijk door te werken, deze laatste maanden met het inrichten van de nieuwe expositie. Het NVMO hoopt hiermee een nieuwe impuls te geven aan het publiek om weer musea te komen bezoeken.

Het museum aan de Markt 30a is elke woensdag en zondag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Weergaven: 139

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *