Rustige maar gezellige ruilbeurs 2024

Afgelopen zondag 14 april hield de Vereniging Tribale Kunst en Cultuur haar 9de verzamelaars ruilbeurs voor liefhebbers van tribale kunst in Waspik (Noord Brabent). De beurs werd vooral in de ochtend goed bezocht. Naast de 23 standhouders kwamen over de dag verspreid zo’n 100 mensen speuren naar bijzondere objecten. Ook tussen de standhouders was er sprake van enige uitruil en verkoop.

De standhouders bestonden uit een variatie van leden die hetzij eigen stukken verkochten of kleine galerieën die zowel voor de verkoop kwamen als om te speuren naar objecten om in hun collectie op te nemen. Eén van de standhouders gaf als motief dat ze aan het ont-zamelen is en bood diverse mooie stukken aan tegen een zeer redelijke prijs. Andere leden vertelden dat kopen, verkopen en ruilen in feite een onderdeel is van hun verzamel strategie. De deelnemers waren overigens niet allemaal lid van de Vereniging Tribale Kunst en Cultuur. Er waren ook diverse leden van de Tribal Art Community (T.A.C.), de voormalige Vereniging voor Etnografie (VVE)

De aangeboden objecten kwamen uit alle delen van de wereld. Natuurlijk veel uit Afrika, maar daarnaast uit Zuid Amerika, Oceanië en Nieuw Guinea. Een enkeling had een gespecialiseerd aanbod, bijvoorbeeld alleen metalen objecten, maar de meeste aanbieders hadden een keur van verschillen. Zo kun je op een tafel objecten vinden uit Papoea Nieuw Guinea, naast een zeer kunstig gegraveerde kalebas uit Zuid Amerika en een vruchtbaarheidspop uit Kameroen.

Tijdens de beurs deed zich de discussie voor of Waspik een geschikte plek was om de beurs te organiseren. Het voordeel van die plaats is dat de Belgische leden van de Vereniging minder ver hoeven te reizen. Het nadeel is dat heel veel liefhebbers van tribale kunst en cultuur in de randstad wonen, met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de wat kleinere steden in Zuid Holland. Geopperd werd om de beurs te laten “verspringen” door de jaren heen.

Weergaven: 43

2 reacties op “Rustige maar gezellige ruilbeurs 2024”

 1. Beste,
  Vraagje, is dit 1 x per jaar ? want was in het buitenland op die data, en ik vond het zeer jammer dat ik er niet kon zijn !
  (of soortgelijke beurs ?)

  Beste groeten,
  Hans Lampaert
  Gent

  1. Dag Hans,
   Een wat laat antwoord. Excuus daarvoor. Het is inderdaad maar één keer per jaar. Onze vereniging is afhankelijk van actieve vrijwilligers om zoiets als dit te organiseren.. Meerdere keren per jaar is net een brug te ver. Ik begrijp uit de wandelgangen wel dat er ideeën zijn om in België ook een beurs te organiseren. Wanneer en waar is nog niet bekend.
   Met vriendelijke groeten,
   Dick Kranenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *