Huisbezoek bij dhr. Tony Jorissen in Hasselt, België, op 14 en 15 december.

U hebt hierover eerder twee ledenmails ontvangen.

Op zaterdag 14 december zijn, op moment van dit schrijven, nog twee plaatsen vrij. Zon-dag 15 december is volgeboekt.

Iedereen die zich aangemeld heeft ontvangt begin december de laatste informatie en een carpoollijst.

Opgeven bij tribalekunstencultuur@gmail.com (alleen voor zaterdag 14 december).

De hoofdredacteur van ons tijdschrift voegt hier nog het volgende aan toe:

“Het leven van het echtpaar Jorissen draait voor een belangrijk deel om kunst. Tony heeft een grote verzameling artefacten uit Afrika, voornamelijk uit Congo en hecht veel waarde aan authenticiteit. Hij organiseerde een eerste tentoonstelling van zijn collectie in zaal Onder De Toren in Hasselt in 2006, met uitgave van een bijhorende catalogus ‘Kunst van Congo’. In 2010 verscheen zijn boek ‘De Lunda en de Tchokwe van Shaba’, waarvoor hij uit de archieven van de minderbroeders kon putten. Hij was ook de bruikleengever en nauw betrokkene bij de samenstelling van de expositie in Museum DE MINDERE in St Truiden van 1 mei t/m 30 juni 2019, getiteld “Tempels’ Bantoefilosofie verBEELD”. Tempels had een zeer goed taalgevoel en sprak meerdere Bantoetalen. Hij verplaatste zich gedegen in de zeden en gewoonten van de Luba. In 1945 publiceerde hij zijn magnum opus “la philosophie Batoue” waarin hij een visie te berde bracht die haaks stond op het, vanuit het superioriteits gevoel van blanken voortkomende westerse denken. De kerngedachte was de evenwaardigheid van culturen en het enten van het christelijk gedachtengoed op de eigen denkwereld van de Afrikanen. Wij prijzen ons dan ook gelukkig dat Tony een artikel voor het binnenkort bij U in de bus vallende winternummer van Tribale kunst heeft geschreven. Zeker de deelnemers aan het huisbezoek aan Tony raden wij ten sterkste aan dit artikel voorafgaand aan het bezoek te lezen. Los van zijn collectie Afrika heeft Tony veel middeleeuwse religieuze sculpturen.”

Weergaven: 232

2 reacties op “Huisbezoek bij dhr. Tony Jorissen in Hasselt, België, op 14 en 15 december.”

 1. Beste
  Bij het leegmaken van een woning stoote ik op enkele Congolese beelden , maskers en kleine voorwerpen
  Nu zoek ik iemand om de waarde te schatten en eventueel een koper
  Groetjes en bedankt
  Marco pirens

  1. Beste Marco,
   Er zijn twee mogelijkheden, of je organiseert een huisverkoop voor leden van onze vereniging, maar dan moet je wel zelf lid worden. Wim levens zal je daar (wrs) voor behulpzaam zijn en een prijsadvies geven.
   Andere verkoop mogelijkheden zijn veilingsite Catawiki of via facebook ” deal or no deal”, “great or fake”‘ voor beoordeling stukken . Je kan ook bij handelaren te rade gaan.
   Succes! Guus van den Boogaard, tribalekunstencultuur@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *